Vše co potřebujete vědět o digitálním radiu DAB+

Vše co potřebujete vědět o digitálním radiu DAB+

Podobně jako televizní vysílání i to rozhlasové postupně přechází do digitální podoby. Hlavními důvody jsou nedostatek volných kmitočtů FM vysílání pro nové stanice a výrazně nižší energetická náročnost digitálního vysílání oproti analogovému. V následujících řádcích se dozvíte, co digitální rádio DAB+ znamená, jaké změny přináší a jaké stanice již můžete naladit.

\n\n

Co je to DAB+?

\n\n

DAB je zkratkou slov Digital Audio Broadcasting a označuje standard digitálního rozhlasového vysílání, který se postupně vyvíjí a zdokonaluje již od 80. let minulého století. Přidané znaménko plus se používá u nejnovější verze tohoto standardu. Od původní se liší efektivnějším kódováním audio kodekem HE-AAC v2, který umožňuje v jednom kanále přenášet mnohem více rozhlasových stanic, a možností šíření doprovodných datových služeb.

\n\n

\n\n

Co mi DAB+ přinese?

\n\n

Hlavní výhodou pro posluchače digitálního rádia je dokonale čistý zvuk bez zkreslení, šumu, chrčení a praskání při horším příjmu. Pokud budete v dosahu vysílače, budete mít vždy stejně kvalitní zvuk nehledě na povětrnostní podmínky. Svoji stanici snadno vyberete z nabídky. Nemusíte si pamatovat a ladit frekvence. Přelaďování při přesunu do dosahu jiného vysílače bude také minulostí. Společně se zvukem se přenáší i doplňkové informace o programu, přehrávané skladbě nebo aktuální dopravní situaci, které se vám zobrazí na displeji přehrávače. Pokud má přijímač barevný LCD displej, uvidíte například i fotky moderátorů nebo obaly hudebních alb.

\n\n

\n\n

Jaké stanice naladím?

\n\n

\n\n

Nejlépe je na tom Český rozhlas. Na 95 % území České republiky naladíte všechny jeho stanice, včetně těch, co nejsou na FM k dispozici (Radio Wave, Junior, D-dur, Jazz) a chystané stanice Radiožurnál Sport. V DAB+ vysílají i soukromá rádia, jako například Impuls, Evropa 2, Blaník nebo Frekvence 1, ale zatím pouze vysílačů v Praze, Plzni a Ostravě, takže jejich pokrytí není plošné. Dělat si obavy, že nákupem DAB+ radiopřijímače se vám zmenší nabídka stanic k poslechu je zbytečné. Každý DAB+ radiopřijímač je vybaven i FM tunerem, takže naladíte digitální i analogové rozhlasové vysílání.

\n\n

\n\n

V důsledku rozvoje DAB+ plošného pokrytí Český rozhlas na konci roku 2021 utlumí vysílání na dlouhých a středních vlnách (AM). O úplnému vypínání analogového vysílání, jak se již stalo v Norsku, se u nás zatím neuvažuje. Že je v DAB+ budoucnost ukazuje i fakt, že od prosince 2020 musí mít všechna nová auta v EU radiopřijímač DAB+ součástí základní výbavy.

\n

Další články