Jak přežít dopravní zácpu

Jak přežít dopravní zácpu

 Ať už jedete do práce či na rodinnou dovolenou, tak se ji pravděpodobně nevyhnete. Většinou se jedná o čas strávený v uzavřené plechovce se čtyřmi koly, který je doprovázený nudou. Když se ale zamyslíte, můžete využít ztracený čas efektivněji. Vždy je totiž co dělat.

\n\n

1. Bezpečně a opatrně

\n\n

 V prvé řadě je nutno zmínit bezpečnost. Pokud se vaše kolona postupně posouvá, dbejte na dostatečný odstup od ostatních vozidel. Nevyjíždějte z jednoho dopravního pruhu do druhého, i kdybyste se chtěli jen ohlédnout za kolonou. A především v žádném případě nevystupujte z vozidla, abyste protáhli nohy. Ne každý řidič je totiž ohleduplný jako vy. A proto je zde pro všechny případy autokamera, jež pomáhá jako alibi při dopravní nehodě.

\n\n

2. Technický stav vozidla

\n\n

 Rozhodně před odjezdem zkontrolujte dostatečné množství pohonných hmot, protože auta i během stání spalují a uvíznout v zácpě z důvodu nedostatku paliv nikdo nechce. Sledujte kontrolky v autě, každé vozidlo reaguje jinak, a proto je možné, že již při rozsvícení kontrolky nemá automobil žádné rezervy.

\n\n

3. Hudba je lék

\n\n

 Pořádnou dávku muziky nabízí rádia, která naladíte na většině území České republiky. Proto příjemný poslech mnohdy zkrátí prekérní chvíle. Jestli vlastníte auto, které podporuje připojení Bluetooth, můžete si tak pouštět hudbu přímo z vašeho mobilu. Mnoho automobilů stále disponuje přehráváním CD, kazet či vložením flash disku. Pokud jste majitelem nějakého úchvatného motorového veterána a chtěli byste si občas zabroukat, tak si pořiďte FM transmitter, jenž naladí rádiové stanice a některé typy umožní i zapojení flash disku.

\n\n

\n\n

4. Čas na svačinu

\n\n

 Vždy je dobré mít po ruce něco na zub. Správně vyvážená svačina dobře zasytí tělo a dodá mu energii. Myslete taky na pitný režim. Nejlépe mějte v autě zásobu vody pro vás i případné spolujezdce.

\n\n

5. Dobijte baterky

\n\n

 Dobu stání využijte také dobitím baterií na svých zařízeních. Možností máte několik. Pokud vaše auto disponuje USB portem, stačí připojit kabel vaší nabíječky či napojit bezdrátovou nabíječku. Pro starší modely aut je možné dokoupit adaptér do zapalování, který jako nabíječka poslouží. Skutečnou vychytávkou je už držák na mobil GoGEN s bezdrátovým nabíjením.

\n\n

6. Dejte o sobě vědět

\n\n

 Ať už se zpozdíte jakkoliv dlouho, měli by o vás vědět vaši blízcí a případně zaměstnavatel. Masová média jsou nesmírně rychlá a mohla by vyvolat zbytečnou paniku.

\n\n

7. Zabavte se

\n\n

 Čas ztracený v dopravních zácpách je výborným prostorem k přemýšlení. Máte dostatek času se zamyslet nad následujícími plány či blízkou budoucností. V případě, že máte po ruce kus papíru, lze si vše poznamenat na později. O to snazší je to se spolujezdci, kdo by totiž neznal slovní fotbal, který je jak dělaný pro tyto situace.

\n\n

8. Buďte v obraze

\n\n

 Poslouchejte dopravní zpravodajství. Zjistíte, čím je komplikace způsobena a jak ji případně předejít. V dnešní době jsou média neuvěřitelně aktualizovaná, tak proč si život neulehčit.

\n\n

\n

Další články